HISTORIE KUCHENNE są interdyscyplinarnym projektem, bazującym na dziedzictwie kulturowym
przedstawicieli różnych narodowości zamieszkujących Warszawę. W roku 2012 realizujemy pierwszą część projektu: cykl otwartych spotkań z kuchnią wielokulturową, polegających na wspólnym przyrządzaniu i spożywaniu tradycyjnych potraw przez uczestników warsztatów. Każde ze spotkań poświęcone jest kuchni innego kraju.
Projekt współfinansowany ze środków m.st. Warszawy
Celem projektu jest umożliwienie
Polakom i cudzoziemcom wspólnego działania, które mogłoby stać
się podstawą do wzajemnego poznania się. Motyw kuchni i stołu wybraliśmy nieprzypadkowo. Stół jest symbolem gościnności, a wspólny posiłek od zawsze służy przełamywaniu lodów pomiędzy obcymi sobie ludźmi. Podczas spotkań odwracamy relację gospodarz-gość, która cechuje stosunki pomiędzy Polakami a imigrantami. Ucząc Polaków swoich tradycyjnych potraw, to cudzoziemcy stają się gospodarzami - "gospodarzami we własnej kulturze".
Mamy nadzieję, że projekt stanie się okazją do wymiany doświadczeń, a także rozmaitych anegdot i osobistych historii związanych z kuchnią, gotowaniem czy świętowaniem. Być może poprzez te historie uda nam się lepiej poznać ludzi, którzy żyją obok nas, nie tylko ich potrawy. Może wymieszamy się wszyscy i wzbogacimy nawzajem, jak składniki w wielokulturowej zupie. Czy będzie smaczna? Sami jesteśmy bardzo ciekawi!
Realizacja projektu: Stowarzyszenie Teatr Baza
Projekt współfinansowany ze środków m.st. Warszawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz