Pierogi z mięsem
Składniki:
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Powoli dolewać gorącą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Pozostawić na 10 minut pod ścierką.
Posiekać szczypiorek od cebuli. Wymieszać z mięsem, dodać sos sojowy, sól, pieprz i cukier.
Łyżkę posiekanego imbiru zalać wrzątkiem. Czekamy 5 minut, po czym odcedzić imbir i wywar wlać do mięsa.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na równe części. Powinno wyjść ok. 20 pierożków. Kawałkom ciasta nadać kształt kulek i rozwałkować tak, aby na środku ciasto było grubsze, a na brzegach cieńsze. Można to zrobić trzymając je za brzeg. Placuszki delikatnie posmarować olejem. Na środek nałożyć porcję mięsa, po czym zlepić brzegi tak, by uformowała się sakiewka z ciasta (na zakładki). Smażyć w głębokim oleju z obu stron, aż pierogi zbrązowieją.
Pierogi z cebulą
Składniki:
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Powoli dolewać gorącą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Pozostawić na 10 minut pod ścierką.
Posiekać szczypiorek od cebuli. Dodać cukier, sól, pieprz i sos sojowy, wymieszać.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na równe części. Powinno wyjść ok. 20 pierożków. Rozwałkować na cienkie placki, posmarować je delikatnie olejem i do środka nałożyć porcję cebuli. Zwinąć w długie wałki i uformować z nich ślimaki. Następnie zgnieść je na placki grubości ok. 1 cm i smażyć w głębokim oleju, aż się zarumienią.
Ryż z mięsem i grzybami
Składniki:
Opis przygotowania:
Grzyby namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, aż spęcznieją. Następnie pokroić je w paski. Mięso również pokroić w cienkie paski.
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny
- 3 cebule dymki
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej, przegotowanej wody
- 1/2 szkl. oleju lub oliwy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- cukier
- sól
- pieprz
- kawałek świeżego imbiru
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Powoli dolewać gorącą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Pozostawić na 10 minut pod ścierką.
Posiekać szczypiorek od cebuli. Wymieszać z mięsem, dodać sos sojowy, sól, pieprz i cukier.
Łyżkę posiekanego imbiru zalać wrzątkiem. Czekamy 5 minut, po czym odcedzić imbir i wywar wlać do mięsa.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na równe części. Powinno wyjść ok. 20 pierożków. Kawałkom ciasta nadać kształt kulek i rozwałkować tak, aby na środku ciasto było grubsze, a na brzegach cieńsze. Można to zrobić trzymając je za brzeg. Placuszki delikatnie posmarować olejem. Na środek nałożyć porcję mięsa, po czym zlepić brzegi tak, by uformowała się sakiewka z ciasta (na zakładki). Smażyć w głębokim oleju z obu stron, aż pierogi zbrązowieją.
Pierogi z cebulą
Składniki:
- 3 cebule dymki
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. gorącej, przegotowanej wody
- 1/2 szkl. oleju lub oliwy
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Powoli dolewać gorącą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Powinno mieć konsystencję jak na pierogi. Pozostawić na 10 minut pod ścierką.
Posiekać szczypiorek od cebuli. Dodać cukier, sól, pieprz i sos sojowy, wymieszać.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na równe części. Powinno wyjść ok. 20 pierożków. Rozwałkować na cienkie placki, posmarować je delikatnie olejem i do środka nałożyć porcję cebuli. Zwinąć w długie wałki i uformować z nich ślimaki. Następnie zgnieść je na placki grubości ok. 1 cm i smażyć w głębokim oleju, aż się zarumienią.
Ryż z mięsem i grzybami
Składniki:
- 120 g polędwicy wieprzowej
- 100 g suszonych grzybów shitake
- 1 szkl. ryżu
- sos sojowy
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, aż spęcznieją. Następnie pokroić je w paski. Mięso również pokroić w cienkie paski.
Ryż wsypać
do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor).
Wlać wodę (1 1/2 razy tyle co ryżu). Zagotować ryż z wodą, po czym zmniejszyć gaz do minimum. Przykryć garnek pokrywką i gotować
20 min. Po tym czasie ryż
powinien całkowicie wchłonąć wodę. Wyłączyć gaz, wypuścić parę i
następnie trzymać ryż pod przykryciem jeszcze 10 min.
Mięso i grzyby podsmażyć na patelni. Dodać ugotowany ryż i poddusić jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz